12+1 návodů na háčkované kraslice a háčkovaná vajíčka - Velikonoce 2021-2023

S blížícími Velikonocemi jsem se opět nechala inspirovat ostatními a vrhla se na háčkovaná vajíčka, resp. otestování různých návodů na háčkovaná velikonoční vajíčka.

Foto: Obháčkovaná velikonoční vajíčka  


Můžeme shrnout, že je několik variant háčkovaných kraslic a také tři až čtyři různé logiky háčkování.

Typy háčkovaných a obháčkovaných vajec

1) Duté velikonoční háčkované kraslice

Pokud chcete vyrobit dutou háčkovanou kraslici, vyfoukněte si vejce (vymyjte, vysušte) a obháčkujte jej některým z níže uvedených postupů. Poté výrobek silně naškrobte a po usušení. Opatrně skořápku rozbijte a například pomocí pinzety vyndejte.

Inspirovat se můžete například těmito háčkovanými vajíčky paní Pavlíny:
Alternativním způsobem, jak dosáhnout dutých kraslic a bez nutnosti se piplat se skořápkou, je použití nafukovacích balonků. Sama jsem to ještě nevyzkoušela, ale již jsem se tímto postupem setkala u jiných háčkařek. Lepší je použít větší balonky, aby jim při menším nafouknutí zůstal oválný tvar a neměly jste z vajíček koule :-).
Balonky strčíte do uháčkovaného základu (nejspíš bude potřeba nechat na špičce nebo nahoře větší otvor), nafouknete, naškrobíte a po uschnutí vyfouknete a vyndáte.

2) Obháčkovaná vajíčka


Pokud se Vám nechce piplat s vyndaváním skořápky, můžete ji uvnitř nechat. Vznikne vám tak moc pěkná obháčkovaná kraslice.
Stejně tak, pokud se vám nedostává vyfouknutých vajec nebo chcete využít větších barevných možností, můžete (jako já), obháčkovat plastová vajíčka.

Obháčkované kreslice


3) Háčkovaná vajíčka vyplněná dutým vláknem

Třetí možností je pak uháčkovaní celých vajíček, zpravidla pomocí krátkých sloupků a jejich vyplnění dutým vláknem.
Tyto můžete přepásat stužkou, vyšít na ně kytičky či jinak dozdobit jarními motivy.
Inspirovat se můžete například těmito vajíčky od Jannky-77:


4) Háčkovaný obal na vajíčko - "pytlíček"

Velmi praktickou variantou, je obal na vajíčko v logice pytlíčku. Můžete použít různé návody klasického obháčkovaného vajíčka vcelku, začít od špičky a na druhém konci tolik neubírat a dokončit širší tak, aby se vám dařilo vejce vložit i vyndat. Pochopitelně je dobré průběžně zkoušet. Na závěr nahoře protáhnete stužku a stáhnete.
Tento systém se mi zdá hodně šikovný, protože do háčkovaného pytlíčku můžete vložit klasické vejce uvařené natvrdo a takto je dozdobit. Obal se dá sejmout a příští rok jej může obdarovaný (resp. jeho ženská partnerka) použít znovu.
Prozatím jsem zkusila na spirálovém vzorku (viz č. 6 níže), kdy jsem při závěrečném ujímání ubrala max. na 4ŘO mezi skupinkami DS a s mezerou 4ŘO doháčkovala do potřebné výšky bez dalšího ujímání. 
Další variantou na obal na zavazování je pak nový obal se vzorem kytičky pod číslem 12. 


Háčkovaný obal se vzorem kytičky (novinka 2023)

Nejčastěji jsem ale zatím vyzkoušela výše zmíněnou variantu č.2 háčkovaných kraslic - obháčkování plastových barevných vajíček

Co se týče postupů, tak u těchto obháčkovaných kraslic existují dvě základní logiky. Buď se (ob)háčkuje vejce vcelku v jednom kuse nebo se háčkují dva díly (půlky), které se následně sháčkují. Vyzkoušela jsem oba postupy:

Pro háčkování jsem použila Perlovku nebo Kordonet a přízový háček č. 4 nebo lépe i č. 6  (tzn. 1,75 - 1,5 - 1,25 mm klasický háček). Někdo používá i Sněhurku. V závislosti na velikosti vajíčka, typu příze, velikosti háčku a utahování pak budete muset vzorek více či méně upravovat.




Já si vždy první polovinu, dokud se vejce rozšiřuje, háčkovala bez vajíčka a ještě i první mírně zužující řadu. Pak jsem práci natáhla na vejce a pokračovala již na vajíčku a upravovala na potřebnou velikost.

Návody na obháčkovaná vajíčka háčkovaná vcelku

Použité zkratky:
ŘO - řetízkové oko,
DS - dlouhý sloupek
PDS - polodlouhý sloupek
DDS - dvakrát nahozený DS
TDS - třikrát nahozený DS
PO - pevné oko
A = ujímání = sháčkování 2 následujících sloupků (doporučuji  sháčkování za přední nitku, tj. neviditelné ujímání, ale můžete i 1 sloupek přeskočit a uháčkovat až ten další. Je pak ale trochu vidět dírka.)
V = přidávání = 2 sloupky do 1 oka

Většina mnou použitých plastových a polystyrenových vajíček byla vysoká 6 cm.

Háčkované vajíčko 1 (2020):



Toto je nové vajíčko pro Velikonoce 2020. Inspirovala jsem se částečně jedním vzorem z Pinterestu, ale vzor je upravený na menší vejce a použitý jen z části. Snad se vám bude líbit.
Použila jsem barevnou Perlovku a přízový háček č. 4  (vel. cca 1.25mm)

Nákres na to háčkované vejce:

Postup háčkování:
  • 1. řada: 8 ŘO spojíme do kroužku pomocí PO
  • 2. řada: 3ŘO (místo prvního DS) a pokračujeme 15DS do kroužku a na závěr spojíme pomocí PO
  • 3. řada: 3ŘO (místo prvního DS), 2ŘO, přeskočíme 1 sloupek a až do dalšího uháčkujeme 1 DS + 2ŘO, takto opakujeme *1DS (až do druhého sl.) +2ŘO* až do konce řady a spojíme pomocí PO. Máme tedy 8 "okének"
  • 4.řada: pomocí PO se posuneme do mezery (pod ŘO). Háčkujeme 3 ŘO + 3 DS do této mezery, následně 2 ŘO a opakujeme *4DS do mezery + 2 ŘO*, na konci spojíme pomocí PO se začátkem.
  • 5.řada: pomocí 2 PO se posuneme doprostřed mezi DS (tj. mezi 2 a 2 DS) a pokračujeme háčkováním obloučků ze 4 ŘO a 1 KS. KS bude vycházet střídavě do mezery z ŘO a příště opět doprostřed čtyř dlouhých sloupků; poslední oblouček nahradíme 2ŘO + 1DS, který píchneme do začátku prvního obloučku.
  • 6.řada: opět háčkujeme obloučky, tentokrát opakujeme 5ŘO + 1KS do obloučku, až do konce a spojíme PO s začátkem prvního
  • 7.řada: pomocí  2 PO se postuneme do druhého oka obloučku
    háčkujeme 3ŘO + 2DS do prvního obloučku, a dále do každého obloučku 3DS; na závěr spojíme pomocí PO.
  • 8.řada: pomocí PO se posuneme mezi 1.a 2. sloupek, háčkujeme 3ŘO a 1DS; následuje 7ŘO; přeskočíme 5 sloupků (tj. celý jeden oblouček s DS) a až do další skupinky háčkujeme 2DS; opět opakujeme 7ŘO a až za 5. sloupek 2 DS.  Spojíme nakonec PO
    (2DS vychází do mezer mezi 3DS)
  • 9.řada: 3ŘO (místo prvního DS), 1DS, 3ŘO+1KS do řetízku + 3 ŘO, a opakujeme *2DS, 3ŘO+1KS do řetízku + 3 ŘO * atd., na závěr spojíme pomocí PO
  • 10. řada: 3ŘO (místo prvního DS), 1DS, 3ŘO+1KS do KS+ 3 ŘO, a opakujeme *2DS, 3ŘO+1KS do KS + 3 ŘO * atd., na závěr spojíme pomocí PO
  • 11.řada:  (jako 10.řada - tj. *2 DS, 3ŘO+1KS+3ŘO*)
Dále máme 2 možnosti podle velikosti výfuku/formy. Velikosti se mohou lišit a I záleží na utahování, velikosti příze a háčku a proto je někdy třeba závěrečné řady trochu individuálně upravit. Někde proto můžete ŘO přidat nebo naopak ubrat apod.
  • A) u většího vajíčka (viz zelené vajíčko na fotce + nákres):
  • 12. řada: háčkujeme 3ŘO (místo 1.DS), 1DS, 4ŘO, a opakujeme * 2DS + 4ŘO*, spojíme pomocí PO
  • 13. řada: háčkujeme 3ŘO (místo 1.DS), 1DS, 2ŘO+1KS do řetízku+2ŘO, a opakujeme * 2DS ; 2ŘO+1KS+2ŘO*, spojíme pomocí PO
  • 14. řada: háčkujeme 3ŘO (místo 1.DS), 1DS, 2ŘO, a dál střídáme 2DS a 2ŘO, spojíme pomocí PO 
  • 15. řada: háčkujeme 3ŘO (místo 1.DS) a DS do každého DS; 
  • 16. řada: ubíráme - 1DS do každého druhého
  • 17. řada: ubíráme - 1KS do každého druhého, zakončíme a zapošijeme
  • B) příklad úpravy návodu pro menší vajíčko (oranžové)
  • 12. řada: střídáme 2DS do DS a 3ŘO;
  • 13. řada: střídáme 2DS do DS + 1ŘO;
  • 14. řada: ubíráme - 1DS do každého druhého
  • 15. řada: ubíráme - 1KS do každého druhého


Háčkované vajíčko 2 (2020):


Další novinka pro Velikonoce 2020 a další mé autorské, tak doufám, že se vám bude líbit.
Podle velikosti je vždy potřeba trochu návod doladit. Pro menší vajíčka stačí začít na 12DS (modro-zelené na fotce), u větších můžete použít i 14 DS nebo 16 DS (např. červeno-žluté, pak je háčkování volnější). Poslední řady (ujímání) si pochopitelně můžete uzpůsobit podle velikosti vajíčka.

Nákres na háčkování:

Postup háčkování vajíčka:
  • 1. řada (začátek): začneme na 6 ŘO, spojíme pomocí PO do kroužku
  • 2. řada: 3ŘO (místo 1.DS) + 11 DS, spojíme pomocí PO;
  • 3. řada: 3ŘO (místo 1.DS) + 1ŘO, dále opakujeme *1DS+1ŘO* do každého sloupku předešlé řady, tj. ještě 11krát a na závěr spojíme pomocí PO
  • 4. řada: 3ŘO (místo 1.DS), nad ŘO háčkujeme 2DS, a opakujeme *1DS nad DS + 2DS nad ŘO*, spojíme pomocí PO
  • 5. řada: 1ŘO (místo 1KS), dále háčkujeme obloučky ze 4ŘO + 1KS, který píchneme vždy až do třetího DS (2 DS tedy vždy přeskočíme). Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 6. řada: pomocí 2PO se posuneme do vrcholu obloučku, uháčkujeme 1ŘO a pokračujeme opět háčkováním obloučků ze 4ŘO + 1KS do vrcholu dalšího obloučku v minulé řadě. Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 7. řada: pomocí 2PO se posuneme do vrcholu obloučku, uháčkujeme 1ŘO a pokračujeme opět háčkováním obloučků, tentokrát ze 5ŘO + 1KS do vrcholu dalšího obloučku v minulé řadě. Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 8. řada: pomocí 1PO se posuneme do obloučku a uháčkujeme 3ŘO + 3DS do obloučku. Do každého dalšího obloučku uháčkujeme 4DS. Na závěr spojíme pomocí PO.
  • 9. řada: pomocí 2PO se posuneme doprostřed 4 DS, tedy mezi 2 a 2 sloupky. Uháčkujeme 5ŘO (místo prvního třikrát nahozeného DS = dále jako TDS) + další 3TDS do stejného místa.
    Doprostřed každé další skupinky 4DS - mezi 2 a 2 sloupky - háčkuje 4 TDS. Na závěr spojíme pomocí PO.
  • 10. řada: Tato řada je na celém vajíčku asi nejobtížnější. Aby nám totiž linie sloupků v "kosočtverci" pěkně navazovaly, potřebujeme píchat přímo do sloupku a ne mezi, jako jindy, což jde někdy hodně špatně. Můžete si pomoci tím, že si na tuto řadu vezmete menší háček.
    Názorné foto, kam píchat, aby sloupky navazovaly:

  • v 10. řadě háčkujeme vždy 4 sháčkované TDS vždy přesně do vrcholu skupinky 4 sloupků předešlé řady. První TDS na začátku řady nahradíme pomocí 5ŘO. Sháčkované skupinky prokládáme 3ŘO. Háčkujeme tedy 4 sháčkované TDS + 3ŘO, 4 sháčkované TDS + 3ŘO atd.
    Vytvoříme jakési kosočtverce. Na závěr spojíme pomocí PO.
    Zpravidla až v tuto chvíli, nebo dokonce až po následující řadě, nasazuji práci na vajíčko a začnu zužovat.
  • 11. řada: posuneme se pomocí PO do mezery a háčkujeme 3ŘO (místo 1 DS) + 2DS; do každé další mezery háčkujeme vždy 3DS. Na závěr spojíme pomocí PO se začátkem. 
  • 12. řada: 1 ŘO (místo 1KS), dále háčkujeme obloučky ze 4ŘO + 1KS, který píchneme vždy mezi skupinky 3 a 3 DS v minulé řadě. Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 13. řada: pomocí 2PO se posuneme do vrcholu obloučku, uháčkujeme 1ŘO a pokračujeme opět háčkováním obloučků, ze 4ŘO + 1KS do vrcholu dalšího obloučku v minulé řadě. Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 14. řada: pomocí 2PO se posuneme do vrcholu obloučku, uháčkujeme 1ŘO a pokračujeme opět háčkováním obloučků, ze 3ŘO + 1KS do vrcholu dalšího obloučku v minulé řadě. Na závěr spojíme pomocí PO s 1ŘO v řadě.
  • 15. řada: pomocí PO se posuneme pod oblouček a háčkujeme 3ŘO (místo 1DS) + 1DS, dále opakujeme 2DS do každého dalšího obloučku. Na závěr spojíme pomocí PO se začátkem.
  • 16. řada: v této řadě háčkujeme DS mezi 2 a 2 DS z minulé řady a ještě více tedy ujímáme. První DS nahradíme pomocí 3ŘO. 
  • Pokud vám bude přebývat ještě prostor, můžete ještě jednou ubrat, např. i pomocí KS nebo stáhnout na závěr jen při zapošívání.
  • Na závěr zakončíme a přízi jako vždy zapošijeme.

Vajíčko háčkované z dlouhých sloupků (č. 3):  (2020)


Pomocí dlouhých sloupků můžete obháčkovat jak pevné plastové formy nebo i polystyrenová vajíčka. Já zkusila oboje, vajíčka jsou veliká cca 6 cm.
Použila jsem přízi Perlovku a přízový háček č. 4 (cca 1,25 mm) ve dvou odstínech, které jsem po řadách střídala.
Začátek háčkujeme jako klasický kruh a jakmile dosáhneme potřebné šíře, pokračujeme několik řad bez přidávání a následně začneme postupně ubírat.

TIP - navazování barev: Aby vám řady pěkně navazovaly, je dobré poslední pevné oko, spojující konec řady se začátkem, již druhou barvou, kterou budete háčkovat další řadu.

TIP - neviditelné ujímání: Pro co nejméně viditelné ujímání v druhé části doporučuji použít neviditelné ujímání háčkované za přední nitku - např. viz toto video (AJ). V práci je vyznačeno jako A = sháčkování 2 následujících sloupků za přední nitku.

Postup háčkování:

  • Začátek: 6 ŘO (spojíme do kroužku pomocí PO)
  • 1. řada: do kroužku háčkujeme 3 ŘO (místo prvního DS) + 11 DS   (celkem tedy 12 sloupků)
  • 2. řada: do každého sloupku háčkujeme 2DS, tj. první sloupek v řadě nahradíme pomocí 3ŘO, do stejného místa přidáme 1DS, a následují 2DS do každého sloupku (celkem máme 24 sloupků)
  • 3. řada: střídáme 1DS do jednoho a 2DS do dalšího sloupku (schéma 1V1V1V..).
    Tj. první sloupek v řadě nahradíme pomocí 3ŘO, do dalšího háčkujeme 2DS, dál opakujeme * 1DS, V (=2DS do 1), 1DS, V..." (celkem máme 36 sloupků)
  • 4. řada: budeme zdvojovat každý třetí sloupek: háčkujeme tedy 1DS (na začátku řady nahradíme 3ŘO), 1DS, 2DS. Opakujeme *2DS, V, 2DS, V*. (neboli schéma 11V11V11V) (celkem máme 48 sloupků)
  • 5. řada: budeme zdvojovat každý čtvrtý sloupek: háčkujeme tedy 1DS (na začátku řady nahradíme 3ŘO), 1DS, 1DS, V (=2DS do 1). Opakujeme *3DS, V, 3DS, V...* (neboli schéma 111V111V111V...) (celkem máme 60 sloupků)
  • 6. řada: 1DS do každého (první sloupek nahradíme 3ŘO) (zůstáváme celkem na 60 sloupcích)
  • 7.-12. řada: jako 6.řada - 1DS do každého ( 60 sloupků)
TIP - OVÁZÁNÍ STUŽKOU: Pokud byste chtěly po obvodu středu vajíčka protáhnout ozdobnou stužku a zavázat mašličku, můžete místo 9. řady háčkovat 1DS + 1ŘO, následně 1 sloupek přeskočit a pokračovat až do dalšího sloupku opět 1DS+1ŘO. Tím vznikne prostor pro snazší provlékání stužky.
V další řadě háčkujeme 1DS do DS a 1DS do mezery.

  • 13. řada:
    Začínáme ubírat - tam, kde je použita značka A, doporučuji sháčkovat s následujícím za přední nitku (viz TIP - neviditelné ujímání), ale můžete i jeden sl. přeskočít a uháčkovat až ten další, jen bude více viditelná dírka - tak či tak ale získáme ze 2 sloupků jen 1 sloupek;

    Řadu tedy háčkujeme takto: 3ŘO (místo 1.DS), 3DS, A, a dál opakujeme *4DS, A*, na závěr spojíme pomocí PO (celkem 50 sloupků)
  • 14. řada: 3ŘO (místo 1.DS), 2DS, A a dál opakujeme *3DS, A*; (celkem 40 sloupků)
  • 15. řada: 3ŘO (místo 1.DS), 1DS, A a dál opakujeme *2DS, A*; (celkem 30 sloupků)
  • 16. řada: 3ŘO (místo 1.DS), A, a dál opakujeme *1DS, A*; (celkem 20 sloupků)
  • 17. řada: sháčkujeme každé dva do 1... 3ŘO (místo 1.DS), A, A...; (celkem 10 sloupků)
  • 18. řada: zpravidla se mi vejdou už jen 1KS do každého druhého sloupku, zakončím a zapošiji konce příze
U pruhovaných vajíček jsem střídala barvy v každé řadě, u béžovo-zeleného se stužkou jsou zelenou háčkované jen 4., 9. (1DS+1ŘO) a 14. řada, ostatní jsou béžové. Barevnost si ale můžete uzpůsobit podle vlastní fantazie.

Háčkované minivajíčko (+1) z dlouhých sloupků (2020) 



V jednom z obchodů jsem sehnala i plastová minivajíčka. Jsou velká 4 cm.
Rozhodla jsem se je obháčkovat pomocí dlouhých sloupků, podobně jako větší háčkované vajíčko č. 3 a uprostřed provléci stužku. Postup je analogický, jen máme menší počet sloupků.

Na počty sloupků mi postup vyšel takto:
  • Začátek: 7 ŘO spojíme do kroužku pomocí PO
  • 1. řada:   12 DS do kroužku (3ŘO + 11 DS, na závěr spojíme pomocí PO)
  • 2. řada:   2DS do každého, tj. celkem 24 DS  (první nahradíme pomocí 3ŘO), na závěr spojíme pomocí PO
  • 3. řada: začínáme 3ŘO, a dál střídáme 2DS do 1 (=V), 1DS, V, 1DS, V atd... celkem 36 DS
  • 4. a 5. řada:  36 DS
  • 6. řada: háčkujeme 3ŘO+1ŘO, jednu přeskočíme a do dalšího háčkujeme 1DS + 1ŘO; opět 1 přeskočíme a do dalšího opakujeme *1DS+1ŘO*; celkem opět 36 (18DS a 18ŘO);
  • (zde pak budeme provlékat stužku)
  • 7. řada: háčkujeme 3ŘO (místo 1.sloupku) a pokračujeme DS vždy jednou do mezery a jednou do sloupku, tj. celkem opět 36DS
  • 8. řada: 36 DS
  • 9. řada: začínáme ujímat - háčkuji 3ŘO, A, *4DS, A*;  *-* opakuji dokola
  • 10. řada: 3ŘO, A, *3DS, A*; *-* opakuji dokola
  • 11. řada: 3ŘO, A, *1DS, A *; *-* opakuji dokola
  • 12. řada: sháčkujeme na poloviční počet sloupků (A, A, A...)
Podle potřeby můžete případně přidat ještě jednu ujímací řadu (A) DS nebo KS.
Zakončíme a zapošijeme.

Na závěr už jen 6. řadou protáhneme stužku

Podobně si můžete upravit i jiné návody na klasickou velikost a přepočítat na menší.




Následující tři obháčkované plastové kraslice jsem použila tyto předlohy na háčkovaná vajíčka  od paní Vlasty, které pěkně seděly. V rozpisek je vždy základní vzor, který musíte uzpůsobit velikosti vašeho konkrétního vajíčka, tj. v nejširším místě případně přidávat a následně ubírat až ke špičce.

Háčkovaná kraslice 4:



Nákres u originál návodu zde

Doplňuji o rozpis:
  • začátek: 5ŘO spojíme do kruhu pomocí PO
  • 1. řada: 21x DS
  • 2. řada: *3DS+2ŘO* opakuji 7x 
  • 3. řada: *3DS (nad 3DS z min. řady)+3ŘO (nad 2ŘO min.řady)* - opakuji 7x
  • 4. řada: *3DS+ 2ŘO+1KS do 3ŘO z min. řady+2ŘO* - opakuji
  • 5. řada: *3DS+5ŘO* opakuji
  • 6. řada: *3DS+ 3ŘO+1KS do ŘO+3ŘO* opakuji
  • 7. řada: *3DS+ 3ŘO+1KS do KS min. řady + 3ŘO* opakuji
  • 8. řada: *3DS+ 6ŘO* opakuji
  • 9. řada: jako 6.řada (nebo mohu přidat ŘO, pokud potřebuji širší)
  • 10. řada: jako 7.řada (resp. více ŘO, pokud jsem přidala v 9.řadě)
  • 11. řada: jako 5.řada
  • 12. řada: *3DS+ 3ŘO+1KS do ŘO+3ŘO* opakuji
  • 13. řada: *3DS+ 2ŘO+1KS do KS min. řady + 2ŘO* opakuji
  • 14. řada: *3DS + 3ŘO* opakuji (případně méně ŘO, pokud potřebuji užší)
  • 15. řada: *3DS + 2ŘO* opakuji (případně méně ŘO, pokud potřebuji užší)
  • 16. řada: zakončím pomocí DS, KS nebo PO podle potřeby / prostoru

Háčkované vejce 5:


Opět nákres u originál návodu zde:

A mnou použitý rozpis na háčkování této kraslice:

  • začátek: 5ŘO spojíme do kruhu pomocí PO
  • 18 DS
  • do 1 DS háčkujeme: skupinku *3DS+2ŘO+3DS*, která se opakuje pod sebou přes celou výšku vajíčka. Následně přeskočíme 2 sloupky a do třetího opět opakujeme skupinku
  • do 2ŘO z předešlé řady háčkujeme skupinku *3DS+2ŘO+3DS*, proložíme 2ŘO a opět opakujeme skupinku a 2ŘO
  • opakujeme skupinku + 3 ŘO
  • opakujeme skupinku + 4 ŘO
  • opakujeme skupinku + 5 ŘO
  • podle potřeby přidáváme ŘO, nebo několik řad háčkujeme skupinka + 5ŘO
  • jakmile se vejce začne zužovat, začneme opět ŘO ubírat, tj. v dalších řadách opakujeme skupinka + 4ŘO, skupinka + 3ŘO atd.


Háčkované vejce 6:


Opět nákres u originálního návodu zde.

Tady můj nákres s detailněji rozkreslenými "posuny" a začátky řad:

Doplňuji o popis postupu (snad bude srozumitelný):
  • 1. řada: 6 ŘO spojíme do kruhu pomocí PO
  • 2. řada: do kroužku háčkujeme 18 DS (tj. 3ŘO + 17 DS), spojíme pomocí PO
  • 3. řada: posuneme se pomocí PO nad další sloupek a háčkujeme 3ŘO+2DS do tohoto stejného sloupku; pokračujeme 2ŘO; přeskočíme 2 sloupky a do dalšího háčkujeme 3DS do jednoho; proložíme 2ŘO, přeskočíme 2 sloupky a dál dokola opakujeme 3DS do 1 + 2ŘO...; na závěr spojíme pomocí PO se začátkem
  • 4. řada: háčkujeme 3ŘO+1DS do stejného místa (tj. namísto 2DS do 1), 1 ŘO, přeskočíme jeden sloupek a do krajního DS háčkujeme 2DS; nyní následuje řetízek ze 3ŘO a pokračujeme 2DS do prvního sloupku, 1ŘO, přeskočíme jeden sloupek a do třetího sloupku háčkujeme opět 2DS do1;
    opakujeme dokola... tj. proložíme 3ŘO a opět nad sloupky háčkujeme *2DS do 1, 1ŘO, 2DS do 1*, 3ŘO atd. ... na závěr opět uzavřeme řadu pomocí PO
od 5. řady už háčkujeme pravidelný vzor
  • 5. řada: pomocí 1 PO se posuneme až do druhého DS a háčkujeme první "skupinku" (tj. 2DS + 1ŘO + 2DS), a to takto: první DS skupinky bude do sloupku (na začátku řady ho nahradíme pomocí 3ŘO), druhý DS je do mezery z ŘO, následuje 1ŘO, jeden sloupek přeskočíme a do dalšího háčkujeme 1DS a nad další mezeru poslední DS.
    Po skupince následuje řetízková mezera, v této řadě je ze 4ŘO; dál "skupinka 2DS+1ŘO+2DS", 4ŘO, "skupinka" atd... uzavíráme pomocí PO.
Pozor! skupinky jsou vždy o 1DS posunuté, tak jako na začátku řady. První DS tedy háčkujeme až do druhého DS z předešlé řady.
  • 6. řada: obdobně jako 5. řada, tj. pomocí PO se posuneme do druhého sloupku, háčkujeme první skupinku (zde 1.DS nahradíme pomocí 3ŘO), dále 5ŘO, o sloupek posunutou další skupinku, 5ŘO atd.
V dalších řadách postupujeme analogicky a podle potřeby buď řetízkovou mezeru zvětšujeme vždy o 1ŘO nebo naopak zkracujeme a 1ŘO ubíráme.

Tip - spirálový pytlíček na vejce: 
Tento vzor jsem vyzkoušela i v logice pytlíčku na vejce, do kterého můžete vejce vsunout až po uháčkování a zase jej kdykoliv vyjmout. Hodí se např. pro natvrdo uvařená vejce a jejich rychlé dozdobení. Navíc takový obal můžete použít opětovně i příští rok. 
Postupovala jsem podle návodu výše, ale na závěr jsem při ubírání ŘO ubrala jen tak, aby se dalo vejce ještě vsunout (v mém případě 4ŘO) a tento rozměr jsem pak opakovala do potřebné výšky. Horní řadou se na závěr vsune stužka a zavázáním se obal pěkně napne kolem vajíčka.



Háčkovaná kraslice 7:


Další variantou byla háčkovaná kraslice s obloučky z řetízků, inspirovaná tímto návodem paní Růženy.

Vzhledem k velikosti mého vajíčka a použité příze Perlovky jsem musela návod mírně upravit.

  • začátek: 8 ŘO spojíme do kruhu pomocí PO
  • 1.řada: 16x (DDS+1ŘO)
  • 2.řada: 16x (1 TDS + 2 ŘO)
  • 3. řada: DS do každého (tj. 45 DS)
  • 4. řada: obloučky z 5ŘO +1KS do 3.sloupku (2 přeskočím) - v mém případě 6 řad, posouvaných do vrcholů obloučků předchozí řady pomocí PO
  • 5. řada: 16x (1DS do vrcholu obloučku +3ŘO)  - ze můžeme ubírat, pokud se vejce více zužuje na 1DS+2ŘO
  • 6. řada: řada DS do každého sloupku/oka předešlé řady
  • 7. řada: opět řada TDS + 2ŘO  (případně jen 1ŘO, pokud se hodně zužuje)
  • 8. řada: řada DS+1ŘO (nebo pouze DS) - DS pícháme do mezery z ŘO z předešlé řady.
  • 9. řada pomocí KS nebo PO stáhneme/zakončíme - podle velikosti.

Háčkované velikonoční vajíčko č. 8:


K tomuto vajíčku jsem se inspirovala obrázkem z internetu a háčkovala bez návodu a postup postupně vytvořila. Pokud byste si ho také chtěly vyzkoušet, tady je. Nákres ukazuje začátek vzoru až do 7. řady. Pak pokračujeme analogicky a od nejširšího místa opět ujímáme.



  • začátek: 6 ŘO
  • 1.řada: 16 DS
  • 2.řada: *3DS do 1 sloupku + 2 ŘO*, přeskočím 1 sloupek a do dalšího opakuji *3DS+2ŘO*
  • 3.řada: *3DS nad DS z minulé řady, 2ŘO+1KS do ŘO z minulé řady+2ŘO*, *-* opakuji
  • 4.řada: *3DS nad DS + 4ŘO*, *-* opakuji
  • 5.řada: *3DS nad DS + 3ŘO+1KS do řetízku+3ŘO*; *-* opakuji
  • 6.řada: *3DS nad DS + 5 ŘO*; *-* opakuji
  • 7.řada: *3DS nad DS + 4ŘO+1KS do řetízku+4ŘO*; *-* opakuji
  • 8.řada: *3DS nad DS + 6ŘO*; *-* opakuji
  • 9.řada: *3DS nad DS + 4ŘO+1KS do řetízku+4ŘO*; *-* opakuji
  • 10.řada: *3DS nad DS + 5ŘO*; *-* opakuji
  • 11.řada: *3DS nad DS + 3ŘO+1KS do řetízku+3ŘO*; *-* opakuji
  • (nasadím na vajíčko a dál háčkuji už přímo na kraslici)
  • 12.řada: *3DS nad DS + 4ŘO*, *-* opakuji
  • 13.řada: *3DS nad DS + 2ŘO+1KS do řetízku+2ŘO*; *-* opakuji
  • 14.řada: *3DS nad DS + 3ŘO*, *-* opakuji
  • 15.řada: *3DS nad DS + 1ŘO+1KS do řetízku+1ŘO*; *-* opakuji
  • 16.řada: *3DS nad DS + 1ŘO*; *-* opakuji
  • 17.řada: zakončuji - do 3DS z minulé řady vždy jen 2DS; následně pomocí PO dokola dozatáhnu

Háčkované vajíčko č. 9 - variace na ananasový vzor vcelku (novinka 2021)



Toto vajíčko je obměnou oblíbeného ananasového vzoru. Háčkováno vcelku. Velikostí odpovídá bavlnce Perlovka + háček 1,25 mm a plastovému 6cm vajíčku.

Nákres:


Postup háčkování variace ananasového vzoru na vajíčku:

PO = pevné oko
ŘO = řetízkové oko
DS = dlouhý sloupek
DDS = dvojitý dlouhý sloupek (dvakrát nahozený sloupek)

BS1 = boční skupinka 1 = 2DS + 3ŘO + 2DS vše háčkované do prostředních 3ŘO skupinky v minulé řadě; na začátku řady první sloupek nahradíme pomocí 3ŘO; Skupinka 1 se vyskytuje ve 2. a 3. řadě.

BS2 = boční skupinka 2 = 2DDS + 3ŘO + 2DDS vše háčkované do prostředních 3ŘO skupinky v minulé řadě; na začátku řady první sloupek nahradíme pomocí 4ŘO; Skupina 2 se háčkuje na stranách vzoru od 4. do 10. řady

1. řada:

6 ŘO spojíme pomocí 1 PO do kroužku

2. řada:

Boční skupinka 1 (BS1 = tj. 3ŘO (místo prvního DS), 1DS, 3ŘO, 2DS), 5 ŘO, BS1 (tj. 2DS+O+2DS), 5ŘO, spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

3. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery ze tří ŘO;
BS1 do mezery, 1ŘO , 8 DS do obloučku z pěti řetízkových ok, 1ŘO, BS1 do mezery ze 3ŘO, 8 DS do obloučku, 1ŘO, spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku..



4. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery ze tří ŘO;
Boční skupinka 2 (BS2 = 4ŘO (místo prvního DDS), 1 DDS, 3ŘO, 2 DDS), * 2ŘO, 2DDS do jednoho (V) za první DS z minulé řady, 1ŘO, dále 5krát opakujeme 1DDS+1ŘO, a před poslední (osmý) dlouhý sloupek vháčkujeme opět 2DDS do jednoho, 2ŘO, *
jsme na druhém boku vzoru, opakujeme BS 2 (tj. 2DDS+O+2DDS), a opět vzor opakujeme * --- *;
Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

5. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2;
BS2, ** 3 ŘO, 2DS pod ŘO za dvěma DDS; 3ŘO, 4x (1DS + 3 ŘO) píchané pod ŘO mezi sloupky v minulé řadě; 2DS do ŘO před posledním zdvojeným DDS; 3ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme:
BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **;
Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

6. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2;
BS2, ** 4 ŘO, 2DS pod ŘO za dvěma DS; 3ŘO, 3x (1DS + 3 ŘO) píchané pod ŘO mezi sloupky v minulé řadě; 2DS do ŘO před posledním zdvojeným DS; 4 ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme: BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **, Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

7. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2; 
BS2, ** 5 ŘO, 2DS pod ŘO za dvěma DS; 3ŘO, 2x (1DS + 3 ŘO) píchané pod ŘO mezi sloupky v minulé řadě; 2DS do ŘO před posledním zdvojeným DS; 5 ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme: BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **, Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

8. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2;
BS2, ** 6 ŘO, 2DS pod ŘO za dvěma DS; 3ŘO, 1x (1DS + 3 ŘO) píchané pod ŘO mezi sloupky v minulé řadě; 2DS do ŘO před posledním zdvojeným DS; 6 ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme: BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **,
Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

9. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2;
BS2, ** 6 ŘO, 2DS pod 3ŘO; 3ŘO, 2DS do druhé 3ŘO; 6 ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme: BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **
Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

10. řada:

Posun pomocí 2PO do mezery uprostřed BS2;
BS2, ** 6 ŘO, 2DS pod 3ŘO; 6 ŘO; **
jsme na druhém boku a opakujeme: BS2 do mezery v minulé skupince; a opakujeme ** --- **
Spojíme pomocí 1PO s třetím okem na začátku.

 Stužku provlékneme mezerami ve vrcholových BS2 a na špičce vajíčka svážeme a zavážeme mašličku.




Návod na háčkovanou kraslici sháčkovanou ze dvou dílů

Ze dvou polovin je možné háčkovat vejce jako podélně rozpůlené tak příčně. Svislý směr rozdělení  umožňuje vytvoření zajímavých vzorů, protože háčkujeme z prostředku boku (na šířku) vajíčka a ne od špičky do špičky.

Háčkovaná kraslice ze dvou dílů 1 (č.10):


Vyzkoušela jsem tento návod paní Kateřiny.
Zde můj nákres:

Postup háčkování kraslice ze dvou půlek (aktualizován - oprava březen 2020):
Zkratky:
PO = pevné oko
ŘO = řetízkové oko
KS = krátký sloupek
PDS = polosloupek (polodlouhý sloupek)
DS = dlouhý sloupek
DDS = 2x nahozený (dvojitý) dlouhý sloupek
TDS = 3x nahozený dlouhý sloupek
  • začátek: 7 ŘO spojíme do kroužku 
  • 1.řada: 2 ŘO+11 PDS, na závěr spojím pomocí PO se začátkem
  • 2.řada: Začneme (5ŘO+1TDS sháčkuji)+proložíme 5ŘO,
    pak 4x do jednoho sloupku předešlé řady opakujem vždy 2 sháčkované DDS + proložíme 5ŘO, následně 2x (2 sháčkované TDS + 5ŘO), a opět 4x (2 sháčkované DDS+5ŘO). Pozor: místo posledních 5ŘO háčkuji pouze 2ŘO + 1DS do vrcholu prvních TDS.
  • 3.řada: začnu 6ŘO a nad mezeru (DS) háčkuji ještě 1DDS, 2DS,1PDS,1KS.
    Do další mezery z 5ŘO háčkujeme skupinku typ "A" - 1KS, 1PDS, 3DS, 2ŘO, 3DS, 1PDS, 1KS.
    Tuto opakujeme ještě do dalších 4 mezer (tedy celkem 5x).
    Do druhé špičky háčkujeme skupinku typ "B" - 1KS, 1PDS, 2DS, 1TDS, 2ŘO, 1TDS, 2DS, 1PDS, 1KS 
    a do dalších 5ti mezer následuje opět skupinka typ "A"a do druhé špičky dokončíme druhou polovinu skupiny "B", tj. 1KS, 1PDS, 2DS a spojíme do 4.řetízkového oka pomocí PO
  • 4.řada: začneme na 9ŘO + 2DDS do 2ŘO ve vrcholu obloučků min. řady,
    do další mezery z 2 ŘO háčkuji 2DDS+5ŘO+2DDS
    do následujících 3 mezer háčkujeme skupinky 2DS+3ŘO+2DS
    do dalších 3 mezer (kolem špičky) háčkujeme 2DDS+5ŘO+2DDS
    opět následuje na straně 3krát * 2DS+3ŘO+2DS *
    předposlední mezera 2DDS+5ŘO+2DDS
    a do začaté skupinky ze začátku řady doplním 1DDS a spojím do 4.řetízkového od začátku řady pomocí PO.
Toto celé háčkuji 2x a sháčkuji na kraslici.
Pokud vám vychází velikost (kraslice cca 6 cm vysoká), tak můžete sháčkovat rovnou při háčkování poslední řady druhé půlky. V tom případě doporučuji nahradit prostřední z ŘO - tam, kde jsou na nákresu zelené šipky (ze 3 nebo 5ti ŘO ve 4.řadě) pomocí KS, kterým rovnou spojíme s protilehlou odpovídající mezerou druhé poloviny. Jen nezapomeňte včas vložit výfuk, dokud máte prostor pro vsunutí ;-) :-D.

Háčkované vajíčko ze dvou dílu 2 (č. 11):


Trochu jiné háčkované vajíčko ze dvou částí jsem háčkovala podle návodu paní Janky.

Zakreslila jsem ho pro ty, které dávají přednost háčkování podle nákresu:



A tady je návod - popis:

  • začátek: 6 ŘO spojíme do kroužku pomocí PO
  • 1. řada: 4ŘO (místo prvního dvakrát nahozeného DS=DDS) + 3ŘO, *1 DDS + 3ŘO*;
     *---* opakuji 7krát (tj. celkem jakoby 8krát 1DDS + 3ŘO); spojím se začátkem řady pomocí PO
  • 2. řada: do mezer z ŘO háčkuji *2 KS, 2DS, 2KS* - opakuji 8x, spojím pomocí PO
  • 3. řada: pomocí PO se posunu mezi 2DS z předešlé řady a pokračuji: 3ŘO (místo prvního DS) + 7 ŘO, dále opakuji *1DS+7ŘO*, a to ještě 7x; spojím pomocí PO
  • 4.řada: *1DS nad DS z minulé řady + 8 DS nad ŘO *;  *--* opakuji 8krát. Spojím pomocí PO

Toto celé háčkuji 2x a pak pomocí ŘO na bocích sháčkuji na vajíčku.

Háčkovaný obal na vajíčko se vzorem kytičky - nový návod 2023 (č. 12)

Háčkovaný obal na vajíčko s kytičkou (2023)

Tomuto háčkovanému obalu na vajíčko, ať již na vyfouklé, plastové nebo i natvrdo uvařené, jsem prostě nemohla odolat. Jeho střed totiž zdobí řada roztomilých kytiček. Inspiraci jsem našla na Pinterestu od Crochetblog.net, háčkovala jsem podle obrázku a níže najdete tedy moji verzi popisu i schématu pro háčkování.

Buď můžete háčkovat jako nasouvací obal = "pytlíček", který pak nahoře stáhnete stužkou podobně jako u vajíčka č.6 - varianty "pytlíčku". Nebo v horní části od 10. řady můžete ujímat a obháčkovat tak vajíčko na míru (viz druhá varianta v textovém popisu). 

Na háčkování toho obalu na vajíčko budete potřebovat 3 barvy příze: bílou (základní), zelenou na stonek/lístky, a pak třetí barvu dle vlastní volby na květ (fialovou, červenou, modrou, žlutou… jakou máte a jak se vám líbí).

Použila jsem bílou Kordonet 30 a na barvy zelenou a fialovou, resp. červenou Perlovku. Háčkováno  přízovým háčkem č. 4 (odpovídá cca 1,5 - 1,75 mm).


Schéma na háčkování stahovacího obalu  na vajíčko s kytičkou:


Popis na háčkování


Použité zkratky:

MK = magický kroužek
PO = pevné oko
ŘO = řetízkové oko
DS = dlouhý sloupek  (na začátku řady jej nahrazujeme 3 ŘO)
DDS = 2x nahozený sloupek (dvojitý sloupek) (na začátku řady jej nahrazujeme 4 ŘO)
TDS = 3x nahozený sloupek (trojitý sloupek) (na začátku řady jej nahrazujeme 5 ŘO)

Poznámka k nahrazování prvních sloupků v řadě:

Úplně první sloupky na začátku řad nahrazujeme řetízkovými oky, abychom „nabrali výšku“, a to následovně: 1DS = 3ŘO, 1DDS = 4ŘO, 1TDS = 5ŘO. 
Příklad – řada č. 2: 3ŘO místo prvního DS, 1ŘO, pak opakujeme ještě 15krát (1DS+1ŘO), na konci spojíme pomocí 1PO s nejvyšším, tedy 3ŘO prvního „sloupku“.
Pro zjednodušení/lepší přehlednost toto v návodu již v každé řadě nerozepisuji. 

1. řada

Bílá příze: 16 DS do MK, na konci spojíme pomocí 1PO se začátkem

celkem 16

2. řada

16x opakujeme [1DS+1ŘO], na konec spojíme 1PO se začátkem

celkem 32

3. řada

Pomocí 1PO posun do mezery; 16x opakujeme [1TDS+2ŘO], na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.

celkem 48

4. řada

Opakujeme 16x [1DS nad TDS, 2DS do mezery z ŘO], na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.

celkem 48

5. řada

1DS do každého (tedy celkem 48 DS), na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.

celkem 48

6. řada:

Bílou se pomocí 1PO posuneme po směru, pak změníme na zelenou bavlnku a přidáme ještě posun 1PO zelenou nad střed mezery ve 3. řadě.
Pokračujeme zelenou[1DDS + 1 ŘO + 1 DDS do stejného místa jako první DDS], 2 sloupky přeskočíme a do dalšího háčkujeme opět [1DDS + 1 ŘO + 1 DDS]. Opakujeme dokola, na konci spojíme pomocí PO

celkem 48

7. řada.

KVĚT Fialová/červená/modrá:
Změníme barvu a pomocí 1 PO se posuneme do mezery z ŘO. Zde háčkujeme pecičku ze 4 DDS, tedy 4 sháčkované DDS do stejné mezery.
Následují 2ŘO a do další mezery opět pecička ze 4 DDS.
Opakujeme dále ještě 15krát tento vzor [pecička ze 4 DDS do mezery + 2 ŘO].
Na konec spojíme se začátkem pomocí 1PO.


8. řada:

Bílá příze:
Změníme zpět na bílou barvu a háčkujeme 3DS do každé mezery. Nakonec spojíme 1PO se začátkem.

celkem 48

9. řada:

1DS do každého (tedy celkem 48 DS), na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.


celkem 48

10. řada:

Varianta nasouvací obal na zavázání:

16x opakujeme [1TDS+2ŘO], na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.

celkem 48

11. řada

Posun pomocí 1PO do středu řetízkové mezery, zde háčkujeme 16x [1DS+2ŘO] – opakujeme dokola. Spojíme se začátkem a zakončíme.
Těmito okénky
v poslední řadě pak protáhneme stužku a svážeme.

celkem 48


10. řada:

Varianta obal na míru napevno:

16x opakujeme [1TDS+1ŘO], na konec spojíme 1PO se vrcholem prvního sloupku.

celkem 32

11. řada

Do každého TDS z předešlé řady uháčkujeme 1DS.
Spojíme se začátkem.

celkem 16

12. řada:

Pokud ještě zbývá prostor, přidáme ještě 1 řadu, např. krátkými sloupky – do každého druhého sloupku, tzn. Ubereme ještě na polovinu. Spojíme se začátkem řady a zakončíme.

celkem 8


Dalších návodů najdete po internetu celou řadu.

Například tento od "Bandorky" na další vajíčko háčkované ze dvou půlek.

Doufám, že se někomu tyto návody budou hodit a vytvoříte také nějaká pěkná vajíčka pro potěšení své i ostatních. 


A moc mne potěší, když budete návod sdílet dál 😊

Pokud byste měly nějakou připomínku nebo dotaz, napište mi na krasnebydleni.dn @ gmail.com, přes Facebook nebo Instagram.
Autorská práva: Další sdílení návodu lze pouze bezplatně a to za podmínky odkazu na tento blog a autorku/y. Děkuji za pochopení. Dana
Prohlédněte si i jiné návody a inspirace na handmade tvoření:

Ovečka - obal na vajíčko
(podle Drahušky Styblíkové)

12+1 návodů na háčkované kraslice / vajíčka

Duhová ovečka z Déčka (podle Drahušky)

Háčkovaný kruh se zvonkem podle paní Drahušky Styblíkové

Háčkovaný dárkový pytlíček - Velikonoční zajíček

Háčkovaná slepička

13 návodů na háčkované podtácky,
prostírky, podšálky pod hrnečky

3 návody na háčkované velikonoční prostírání s motivy zvířátek

Návod na háčkované srdíčko

Návod na velmi jednoduchou háčkovanou sovičku

Háčkovaný košíček na vajíčko

Košíček na velikonoční vajíčka - zajíček ušáček

12 návodů na háčkované zvonečky

6 návodů na vánoční obháčkované záclonové kroužky (kroužky z PET lahví)

Háčkované vločky - 5 návodů
s popisem a fotopostupem

4 háčkované hvězdičky - návod s postupem

6 návodů na háčkované stromečky

6 návodů na háčkované záložky (květina, srdíčko a další)

Podzimní háčkovaný věnec s ježkem a dýní

7 návodů na háčkované podzimní listy

Háčkovaná kabelka / psaníčko

Háčkovaná Zlatonka - famfrpálový okřídlený míček

Návod na létající klíč
(Harry Potter a Kámen mudrců)

Jednoduchá pletená čepice z Himalaya Everyday Big – hráškový vzor

Pletený medvídek podle Drahušky

Jak uplést dětskou čepici? Návod na chlapeckou pletenou čepici se šálou

Malý háčkovaný tygr

Háčkované srdíčko / srdíčková záložka (pod č.4)

Háčkované ochranné návleky na nohy nábytku / židlí

3 háčkované kabelky z šestiúhelníků – návod s fotopostupem zdarma

Háčkovaná žabka

Háčkovaná žirafa

Háčkované podkovičky

Háčkovaný svetr ze čtverců

Háčkovaný letní crop top

Filetové háčkování: Jarní a velikonoční dekorace do okna

Háčkovaná medúza - návod

Háčkovaná dečka se vzorem čtyřlístku

Pletené bezprsté rukavice - snadné pletené návleky

Další návody na tvoření:

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana