3 háčkované kabelky z šestiúhelníků – návod s fotopostupem zdarma

Už delší dobu jsem měla v plánu další háčkovanou kabelku. Stará koženková se mi totiž ošoupala. Tak jsem se ji rozhodla „recyklovat“ a použít podšívku s kapsami, spony a ucha a novou si uháčkovat. Už jsem měla koupená i klubíčka, ale nějak stále nepřicházela ta správná inspirace a čas se do ní pustit.

Začátkem června 2021 se ale ve Facebookových háčkovacích skupinkách začala objevovat nápaditá kabelka ze čtverce a dvou šestiúhelníků - například tato od paní Gabriely Benkovské. Padla mi tak do oka (jako mnohým dalším 😀), že jsem nemohla odolat a vrhla se na ni. Na tuto první kabelku najdete níže podrobně rozepsaný postup.

Háčkovaná kabelka ze dvou šestiúhelníků a jednoho čtverce


Další dvě varianty vycházejí z té první a tvoří se velmi obdobně - ze stejných šestiúhelníků, případně čtverců.
Háčkovaná taška podle paní Anny Hokrové (č. 2)

Šestiúhelníková kabelka od Milu Nky (č.3)

1. Háčkovaná kabelka ze dvou šestiúhelníků a čtverce

Kabelka se háčkuje velmi dobře a docela rychle. Tvořena je jedním čtvercem, který tvoří dno, a dvěma šestiúhelníky na bocích. Háčkuje se dlouhými sloupky, a proto pěkně přibývá.

Háčkovaná kabelka č. 1

Materiál na kabelku:

Nejčastěji na tuto kabelku používají přízi YarnArt Macrame Cotton (zpravidla 2mm). Nejčastěji háčkem č. 5. Ti, co méně utahují, mohou použít háček č. 4,5. Rozměr výsledné kabelky je u Macrame Cotton přibližně šíře 26 cm a výška cca 37 cm. Spotřeba cca 1,5 klubka.
Já měla už dříve koupená dvě tmavě modrá klubíčka polyesterové verze YarnArt Macrame, tak jsem háčkovala z nich a to háčkem velikosti 4. Kabelka pak vyšla o trochu menší, vysoká 30 cm a široká (dole) cca 20 cm (uprostřed cca 25 cm).

Nejčastěji se háčkuje z příze Macrame

Schémata k háčkování jednotlivých dílů kabelky:



(Klikněte na obrázek pro otevření velké velikosti. Nebo si ho přes pravé tlačítko myši uložte.)

Vysvětlivky zkratek v popisu:

PO = pevné oko
ŘO = řetízkové oko
PDS = polodlouhý sloupek
DS = dlouhý sloupek
MK = magický kroužek
RS = rohová skupina háčkovaná do mezery u čtverce (dna) ze 2DS+3ŘO+2DS
RS2 = rohová skupinka do mezery u šestiúhelníku (boku) ze 1DS+2ŘO+1DS


Čtvercové dno na háčkovanou kabelku

Čtvercové dno (ve finále diagonálně přeložené) – 5 řad základního čtverce z dlouhých sloupků. V rozích se háčkují 3 řetízková oka.

1. řada:

Do magického kroužku háčkujeme 3ŘO (místo 1. sloupku)+3DS, 3ŘO, 4DS, 3ŘO, 4DS, 3ŘO, 4DS, a v posledním rohu 1ŘO a 1PDS píchnutý do vrchního ze 3ŘO na začátku řady (nahrazuje 2ŘO);
Máme tedy čtyři strany po 4DS a v rozích po 3ŘO.

začátek řady: do MK uháčkujeme 3ŘO, 3DS, 3ŘO

pokračujeme 4DS

Opakováním skupinek 4DS a 3ŘO vytvoříme základ čtverce - toto je ještě před utažením MK
 
po utažení magického kroužku už se nám rýsuje čtverec

1ŘO a 1PDS dokončíme první řadu

2. řada:

3ŘO, 1DS do mezery, poté následují 4DS do sloupků v předešlé řadě (pro méně zkušené viz poznámka níže).

první 3ŘO druhé řady

1DS do mezery a 1DS do prvního sloupku
- pod očko, které směřuje k prvnímu sloupku (viz poznámka níže)

Uháčkování 4DS do sloupků z předešlé řady

Poznámka: Vždy si dávejte pozor, abyste první z DS, které se mají háčkovat nad sloupky z předešlé řady, háčkovali pod nitky (očko), které směřují k prvnímu sloupku (tedy jsou ještě vlastně těsně před ním) a ne až za sloupek. Pak by vám totiž počet sloupků nevycházel. Čtvrtý sloupek bude opět před posledním sloupkem. Toto pravidlo bude platit ve všech řadách analogicky a také i pro šestiúhelníky. Pro větší jasnost jsem vyfotila a dané místo barevně zvýraznila:

Kam správně píchnout první dlouhý sloupek po uháčkování rohu

Po uháčkování 4DS do sloupků z předešlé řady jsme se dostali k dalšímu rohu (mezery) ze 3ŘO a můžeme pokračovat háčkováním rohové skupinky (dále jako RS) ze 2DS+3ŘO+2DS.

Rohová skupinka (RS) háčkujeme 2DS, 3ŘO a 2DS do mezery z řetízkových ok

Pokračujeme opět 4DS do sloupků, RS, 4DS do sloupků, RS, 4DS do sloupků. A do počátečního rohu doplníme do mezery 2DS, 1ŘO a 1PDS do vrchního řetízkového oka.

Opakujeme 4DS a rohové skupinky RS dokola

zakončíme pomocí 1ŘO a 1PDS do začátku

3. řada:

3ŘO, 1DS do mezery, 8DS do sloupků v minulé řadě, RS, 8DS, RS, 8DS, RS, 8DS, 1ŘO, 1PDS do vrcholu začátku.

hotová 3. řada čtverce

4. řada:

3ŘO, 1DS do mezery, 12DS do sloupků v minulé řadě, RS, 12DS, RS, 12DS, RS, 12DS, 1ŘO, 1PDS do vrcholu začátku.

dokončená čtvrtá řada čtverce

5. řada:

3ŘO, 1DS do mezery, 16DS do sloupků v minulé řadě, RS, 16DS, RS, 16DS, RS, 16DS, 3ŘO, 1PO do začátku a zakončíme.

dokončená pátá řada čtverce


Tip – větší kabelka
Pokud byste chtěli kabelku větší, můžete stejnou logikou pokračovat dál. Odpovídajícím způsobem ale musíte pak zvětšit i boční části – odpovídá zhruba poměru 1 řada čtverce navíc = 2 řady navíc u šestiúhelníku. Ověříte si tak, že by výsledná strana čtverce i šestiúhelníku měly být stejně dlouhé +- stejný počet sloupků.
Jen pozor na to, abyste měli dostatek příze. Já měla 2 klubíčka po 130m a na větší by mi bohužel nevyšlo. Na větší si tedy pořiďte 3 klubíčka.


Šestiúhelníkové boky kabelky

Na boky si uháčkujeme dva stejné šestiúhelníky. Nákres najdete výše spolu se čtvercem.

Na rozdíl od anglického nákresu, který poskytla paní Gabriela nebo paní Milu Nka na Facebooku, navrhuji začít opět magickým kroužkem. U silnější příze by se vám totiž střed do kroužku z 6ŘO nemusel vejít. Magický kroužek se zato pěkně přizpůsobí na míru.

1. řada:

Do MK háčkujeme 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), dále opakujeme [3DS + 2ŘO]x5 a zakončíme 2DS a 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

Začátek 1. řady - do MK háčkujeme 3ŘO+2ŘO, 3DS...

opakováním 3DS a 2ŘO vytvoříme strany
(poslední stranu doplníme 2DS a spojíme se začátkem)

2. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, nyní háčkujeme první stranu 3DS do sloupků, a dojdeme k druhému rohu (mezeře). Do té uháčkujeme rohovou skupinku RS2 (1DS+2ŘO+1DS) a opakujeme [3DS do sloupků, RS2]x4 a zakončíme 3DS a 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

začátek 2. řady - 3 + 2 ŘO

první strana - 3DS do sloupků a rohová skupinka (RS2) z 1DS+2ŘO+1DS

opakováním vytvoříme celou druhou řadu

3. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [5DS+RS2]x5, doplníme 5DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

první hrana třetí řady

dokončená třetí řada

4. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [7DS+RS2]x5, doplníme 7DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

5. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [9DS+RS2]x5, doplníme 9DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

6. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [11DS+RS2]x5, doplníme 11DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

7. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [13DS+RS2]x5, doplníme 13DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

8. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [15DS+RS2]x5, doplníme 15DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

9. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [17DS+RS2]x5, doplníme 17DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

10. řada:

Posun pomocí 1PO do mezery, 3ŘO (místo 1DS), 2ŘO (první mezera), 1DS do mezery, [19DS+RS2]x5, doplníme 19DS do sloupků (poslední strana) a spojíme 1PO do vrchního řetízkového oka na začátku řady.

Šestiúhelník z dlouhých sloupků o 10 řadách
Pokud chcete kabelku větší, analogicky můžete pokračovat dál.

Stejné šestiúhelníky si uháčkujete celkem 2.


Nyní bychom měli mít připravené 3 díly:
Jednotlivé díly na háčkovanou kabelku

Sešití kabelky

Jak již bylo zmíněno, boky jsou tvořeny přeloženými šestiúhelníky a dno přeloženým čtvercem (u obrázku se schématem je načrtnuto a označeno tužkou, který díl je kde). Strany šestiúhelníků proto přiložte k sousedním stranám čtverce (strana ke straně, roh na roh) a strany k sobě přišijte či přiháčkujte.
Sesazení dílů kabelky 

 Já jsem sešívala dvojitou pevnou nití tímto stylem, a to z rubu háčkování.
sešívání dílů kabelky

Následně všechny díly přeložte na polovinu a opět sešijte.

Díly postupně přeložíme a sešijeme / sháčkujeme

Sešitá kabelka z šestiúhelníků

Horní okraj na závěr obháčkujte krátkými sloupky pro větší zpevnění, aby se při nošení nevytahal.

Horní okraj obháčkujte řadou krátkých sloupků pro větší pevnost
(detaily z kabelky paní Gabriely)


Konec příze od magického kroužku doporučuji také pevně přišít, aby vám náhodou MK nepovolil. Přeci jen polyesterová příze trochu klouže.

Ucho, pásek, podšívka?

Ucho ke kabelce můžete uháčkovat (např. tento i-cord) nebo vytvořit pásek drháním (postup najdete např. u mého návodu na háčkovanou kabelku - psaníčko). Případně připevnit koupené ucho. 

Jak jsem již psala, recyklovala jsem starší kabelku, tak jsem použila ucho od ní, stejně jako podšívku, kterou jsem velikostně upravila a do kabelky všila.
Podšívka ale není nutná. Můžete kabelku nechat i bez ní.

původní podšívka ze staré kabelky

upravená podšívka pro novou kabelku

po všití do kabelky

A takto vypadá hotová kabelka:
Dokončená kabelka ze šestiúhelníků

Černá varianta ze 7 řad čtverce a 14 řad šestiúhelníků - černá příze AYAZ makrame, háček č. 4


2. Háčkovaná taška ze 3 šestiúhelníků a 2 čtverců

Varianta kabelky ze 3 šestiúhelníků a 2 čtverců.

Pomocí stejných šestiúhelníků a čtverců můžete ale vytvořit i jiný tvar, jako paní Anna Hokrová . Jde o kombinaci 3 šestiúhelníků (po 8 řadách) a 2 čtverců (po 5 řadách) - postupujte podle návodu a schématu výše na kabelku č.1. 
Jeden šestiúhelník použijete na dno, boky budou ze čtverců a přední a zadní vršek ze zbylých dvou šestiúhelníků. Vypadá také skvěle!

Díly pro variantu paní Anny


3. Šestiúhelníková háčkovaná kabelka 

Další zajímavou variantou kabelky je tato od MiluNky, které tímto děkuji za návod i fotografii. Háčkuje přízí Macrame Cotton 2 mm, háčkem č. 5. Spotřeba 1,5 klubka.

Šestiúhelníková kabelka od Milu Nky

Uháčkujete si dva šestiúhelníky (opět dle nákresu/návodu výše u první kabelky), každý o velikosti 10 řad.  

Dno: Od kraje si z každé strany odpočítejte a do devátého DS umístěte značkovač. Od desátého DS pak háčkujete pomocí krátkých sloupků dno dokola až ke druhé značce. Háčkujte 7 řad krátkými sloupky (1 sloupek do každého) (můžete i více, pokud chcete dno širší), do mezery v rozích háčkujte 2KS. 
Přiháčkujte zrcadlově i druhý šestiúhelník.

Na závěr ještě horní část kabelky obháčkujte krátkými sloupky pro větší pevnost.

----------------------------------------------------------------------------
Jak se Vám návod líbí? Za zpětnou vazbu jsem vždy moc ráda!
Pokud byste měly nějakou připomínku nebo dotaz, napište mi na krasnebydleni.dn @ gmail.com, přes Facebook nebo Instagram.
Autorská práva: Další sdílení návodu lze pouze bezplatně a to za podmínky odkazu na tento blog a autorku/y. Děkuji za pochopení. Dana
Prohlédněte si i jiné návody a inspirace na handmade tvoření:

Ovečka - obal na vajíčko
(podle Drahušky Styblíkové)

12+1 návodů na háčkované kraslice / vajíčka

Duhová ovečka z Déčka (podle Drahušky)

Háčkovaný kruh se zvonkem podle paní Drahušky Styblíkové

Háčkovaný dárkový pytlíček - Velikonoční zajíček

Háčkovaná slepička

13 návodů na háčkované podtácky,
prostírky, podšálky pod hrnečky

3 návody na háčkované velikonoční prostírání s motivy zvířátek

Návod na háčkované srdíčko

Návod na velmi jednoduchou háčkovanou sovičku

Háčkovaný košíček na vajíčko

Košíček na velikonoční vajíčka - zajíček ušáček

12 návodů na háčkované zvonečky

6 návodů na vánoční obháčkované záclonové kroužky (kroužky z PET lahví)

Háčkované vločky - 5 návodů
s popisem a fotopostupem

4 háčkované hvězdičky - návod s postupem

6 návodů na háčkované stromečky

6 návodů na háčkované záložky (květina, srdíčko a další)

Podzimní háčkovaný věnec s ježkem a dýní

7 návodů na háčkované podzimní listy

Háčkovaná kabelka / psaníčko

Háčkovaná Zlatonka - famfrpálový okřídlený míček

Návod na létající klíč
(Harry Potter a Kámen mudrců)

Jednoduchá pletená čepice z Himalaya Everyday Big – hráškový vzor

Pletený medvídek podle Drahušky

Jak uplést dětskou čepici? Návod na chlapeckou pletenou čepici se šálou

Malý háčkovaný tygr

Háčkované srdíčko / srdíčková záložka (pod č.4)

Háčkované ochranné návleky na nohy nábytku / židlí

3 háčkované kabelky z šestiúhelníků – návod s fotopostupem zdarma

Háčkovaná žabka

Háčkovaná žirafa

Háčkované podkovičky

Háčkovaný svetr ze čtverců

Háčkovaný letní crop top

Filetové háčkování: Jarní a velikonoční dekorace do okna

Háčkovaná medúza - návod

Háčkovaná dečka se vzorem čtyřlístku

Pletené bezprsté rukavice - snadné pletené návleky

Další návody na tvoření:

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana